Filipijnen Busuanga 2012

Dit avontuur ging knallend van start, want bij het inchecken op Schiphol ging het gelijk al mis,Roger was namelijk zijn duikmes vergeten van zijn inflatorslang af te halen die hij in zijn handbagage had, gelukkig mocht alles toch nog mee al dan niet als handbagage maar als koffer in het vliegtuigruim. We vlogen vervolgens met China Southern van Amsterdam naar Guangzhou “Canton” China, waar we na een korte stop doorvlogen naar Manila. Daar aangekomen moesten we de taxi nemen om van terminal 1 naar terminal 3 te komen. Om daar onze laatste vlucht met Airphilexpress te maken naar het eiland Busuaga, wat tevens onze eindbestemming was. Op het vliegveld van Busuanga stond de taxi al klaar voor ons,die ons naar de plaats Coron bracht, waar we vervolgens een transfer met een klein bootje moesten nemen om uiteindelijk bij het Discovery Divers Resort aan te komen. De sfeer op dit resort is relaxed en erg rustig vergeleken bij de stad Coron wat maar 1 km verder op ligt.

Na ons welkom drankje en onze hut te hebben bewonderd werd het tijd om onze duikgids maar eens te benaderen want we willen toch eigenlijk het liefst gelijk duiken. De duik toko wordt gerund door een Zwitser Marcel en zijn Filipijnse vriendin Christine. Tijdens ons verblijf hebben we op diverse Japanse WWII wrakken gedoken, zoals De Irako, Akitsushima, Kogyo Maru, Olympia Maru, Taiei Maru en Tangat wrak. Over de wrakken kan ik gewoon kort zijn, ze zijn GROOT en mooi begroeit alleen is het jammer dat alles zoals de machines en motoren er uit zijn gehaald. Ook hebben we een duikje gemaakt in het zeer warme Barracuda lake met een watertempratuur van 39 gr!. In de avonden waren we meestal in Coron, waar je heerlijk wat kan eten zoals bij kookie Lodging House of bij La Sirenetta wat zich boven het water bevind en daardoor een heerlijk verfrissend briesje met zich meeneemt. Op het einde van deze avonden werden we weer opgehaald in de haven met het bootje wat ons dan weer terug bracht naar het eiland, waar we dan nog een laatste afzakkertje Tanduay namen, heerlijk voor het slapen gaan (hik hik snurk snurk).

Op 28 Nov was het tijd om naar ons tweede resort aftereizen wat aan de andere kant van het eiland ligt. Het resort waar wij verbleven heet Cashew Grove Beach Resort. Dit resort is ons erg goed bevallen wat betreft het eten, ligging en luxe zoals het aanwezige zwembad. Het duiken daarin tegen viel ons heel vies tegen niet van wegen wat we gezien hebben onderwater maar meer over de prijs die we voor een duik moest betalen.Want duiken wordt daar gedaan met Dogongdivecenter van Club Paradise wat gevestigd is op het eiland Dimakay. Je betaald niet alleen voor je duiken maar ook voor heel veel fee, zoals entrance fee om op het eiland Dimakay te komen zo’n 13,- Eurie, en natuurlijk je fuel charges tussen de 35,- en 90,- Eurie en als laatse nog Parkfee van tussen de 20,- en 35,- Eurie elke duik dag weer pp. Deze organisatie denkt alleen maar aan geld en nog meer geld. Als het aan mij ligt zal ik iedereen het afraden om in zee te gaan met deze organisatie. Maar eerlijk is eerlijk als U de kans krijgt om daar in de buurt te duiken kan ik U zeker de duiksite Apo reef aanbevelen want daar is zoveel leven zowel haaien en tonijnen als guppen. Na een aantal duikdagen was het op de 4de Dec alweer tijd om langzamerhand  aan onze terugreis te gaan denken want  op de 5de vliegen we weer richting huis of toch niet! Want de tyfoon Bopha is in aantocht en deze tyfoon kon nog weleens roet in het eten gooien voor ons. Bopha kwam van uit het zuiden via Mindanao en de Visaya’s eilanden richting ons en zou op de 5de of 6de Busuanga aandoen. En zo waar krijgen wij op de ochtend dat wij zouden vertrekken het slechte nieuws dat onze vlucht naar Manila geannuleerd zou zijn(balen).Maar gelukkig kregen wij een korte tijd later een telefoontje van Melody de resort manager dat er misschien toch nog gevlogen werd die dag. Dus snel naar het vliegveld voor onze vlucht. Maar zodra wij daar aankwamen en bij de incheck balie stonden hoorden de omroepster al omroepen dat er weer een vlucht van vliegmaatschappij Z Air uitviel alleen nog onze vlucht met Airphilexpress ging nog door. En zo hebben wij gelukkig onze connecting flights nog gehaald op Manila en Guangzhou. En waren wij op 06 Dec om 7uur in de ochtend weer terug op de plek waar het 3 weken geleden allemaal begon.

Buddy’s bedankt voor weer een gaaf avontuur! Toppie

Gr Jur

BUSUANGA

ONDERWATERLEVEN